zupa-krem-ze-szparagow-czyli-zielono-na-talerzu
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Jeżeli lubicie proste przepisy na zdrowe i smaczne dania, to ta zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Poniżej znajdziecie szybki przepis! Bon Apetit!

 

Szparagi to istne bogactwo witamin, wartości odżywczych i składników mineralnych. Są niskokaloryczne, wspomagają kobiety karmiące piersią, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Szparagi zawierają między innymi kwas foliowy, witaminę C i E, beta – karoten, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Jeżeli Wasze dzieci lubią warzywne kremy, to zupa krem ze szparagów z pewnością przypadnie im do gustu. Natomiast jeśli Wy lubicie szybkie dania obiadowe to ten przepis powinniście zapisać sobie w „ulubionych”.

 

Zupa krem ze szparagów

Składniki

Pęczek zielonych szparagów

Kalarepa

3 małe ziemniaki

Cebula

Czosnek

Olej

Sól

Pieprz

Zioła

Sposób przygotowania

Szparagi umyć. Odłamać twarde końce i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Po chwili dodać szparagi i pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę. Poddusić wszystko razem i przełożyć warzywa do garnka. Zalać wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku. Gotować do miękkości warzyw. Zblenodwać.

Zupę krem ze szparagów można podać z kaszą jaglaną, grzankami, lub samą. Z takiej porcji warzyw wyjdzie około 4 miseczek zupy.

 

Spodobał się Wam ten przepis? Będę wdzięczna za udostępnienie go na Facebooku.

 

Dodaj komentarz