Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Jeżeli lubicie proste przepisy na zdrowe i smaczne dania, to ta zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Poniżej znajdziecie szybki przepis! Bon Apetit!
Szparagi to istne bogactwo witamin, wartości odżywczych i składników mineralnych. Są niskokaloryczne, wspomagają kobiety karmiące piersią, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Szparagi zawierają między innymi kwas foliowy, witaminę C i E, beta – karoten, wapń, fosfor, potas i żelazo.
Jeżeli Wasze dzieci lubią warzywne kremy, to zupa krem ze szparagów z pewnością przypadnie im do gustu. Natomiast jeśli Wy lubicie szybkie dania obiadowe to ten przepis powinniście zapisać sobie w „ulubionych”.
Zupa krem ze szparagów
Składniki
Pęczek zielonych szparagów
Kalarepa
3 małe ziemniaki
Cebula
Czosnek
Olej
Sól
Pieprz
Zioła
Sposób przygotowania
Szparagi umyć. Odłamać twarde końce i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Po chwili dodać szparagi i pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę. Poddusić wszystko razem i przełożyć warzywa do garnka. Zalać wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku. Gotować do miękkości warzyw. Zblenodwać.
Zupę krem ze szparagów można podać z kaszą jaglaną, grzankami, lub samą. Z takiej porcji warzyw wyjdzie około 4 miseczek zupy.
Spodobał się Wam ten przepis? Będę wdzięczna za udostępnienie go na Facebooku.