wege-zupa-z-cukinii-i-batatu
Gotowanie to ostatnio nie lada wyzwanie. Musi być szybko, zdrowo, smacznie, ale przede wszystkim zgodnie z ustaloną dietą eliminacyjną. Dużo czytam, szukam i modyfikuję dania, które robiłam dotychczas. Tak powstał przepis na wege zupę z cukinii i batatu. Chodźcie sprawdzić.

 

Czy da się przygotować zupę bez krowy, jajek, marchewki, pietruszki i selera? Da się! Czy da się przygotować coś pysznego i prostego, żeby smakowało całej rodzinie? Da się! Takim przykładem jest zupa krem z cukinii i batatu, której przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut (nie włączając w to czasu gotowania of kors!)

Składniki

1 cukinia

1 batat

3 małe ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

Sok z ćwiartki cytryny

 Sól

Olej

Kasza jaglana

Przyprawa Małgorzatki (jeśli nie macie jej pod ręką wystarczy delikatnie robić  i zmieszać zioła prowansalskie, kolendrę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy)

Przygotowanie

Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać batat i ziemianki. Po kilku minutach dorzucić cukinię i podsmażyć wszystko razem przez kolejnych kilka minut. Kiedy warzywa zmiękną przełożyć je do garnka i zalać wodą. Przyprawić i gotować do miękkości. Następnie całość zblendować. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.

 

Brzmi pysznie? Wypróbuj ten przepis i daj znać innym poprzez udostępnienie.

Ściskam!

2 thoughts on “WEGE zupa z cukinii i batatu, czyli obiad na szybko!”

Dodaj komentarz