Deser bez cukru? Czy to możliwe? Pewnie! Oto przepis na smaczną, zdrową i bezcukrową przekąskę zarówno dla dużych i małych!
Moje postanowienie noworoczne jeszcze się trzyma! Nie jem słodyczy, staram się jeść zdrowo i ćwiczę mniej więcej 4-5 razy w tygodniu. Na początku nie było łatwo, bo jestem wielką fanką słodyczy i … czekolady, ale po rocznej kwarantannie, zdalnej pracy i braku większej aktywności fizycznej moje ciało stało się … eh no właśnie! Zaczęłam szukać przepisów, które zastąpiłyby mi słodkie przekąski. Oto jeden z nich. Nie ma tygodnia bez słodkiego puddingu z chia!
Deser chia z owocami bez cukru
Składniki na pudding
- 1 szkl mleka ( u mnie roślinne migdałowe lub owsiane)
- 2 łyżki nasion chia
Składniki na dżem
- 2 jabłka
- 2 nieduże banany
- 1 gruszka
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie puddingu
Nasiona chia zalać mlekiem na minimum 2 – 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dżemu
Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Podlać wodą. Dodać sok z cytryny, cynamon. Gotować do miękkości. Na koniec można zblendować.
Deser układać warstwowo w szklankach lub pucharkach. Na wierzchu można posypać amarantusem lub prażonymi pistacjami. Z takiej porcji wychodzi ok 4-5 porcji w średnich szklankach.
PORADA: Łyżka łyżce nierówna! Pudding musi być dosyć gęsty, więc zwrócicie uwagę czy mleko z chia odpowiednio zgęstniało.
Smacznego!
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! Jutro wypróbuje!