Jak zrobić pyszne i szybkie placki, kiedy w lodówce nie ma zbyt wielu składników? Oto przepis na racuchy z twarogiem, które posmakowały nie tylko Heli, ale także reszcie rodziny. Zapraszam do czytania i testowania.
Są takie dni zaglądam do lodówki i mam wrażenie, że jest pusta. Wtedy szukam w Internecie przepisów na proste dania z kilku składników, które mam zawsze pod ręką. Tak też było tym razem. Miałam ochotę na tradycyjne racuchy z jabłkiem, ale kiedy zajrzałam do szafki okazało się, że mam tylko trochę mąki. Już myślałam, że z podwieczorku nici, kiedy przypomniałam sobie o twarogu! Zaczęłam szperać i szukać przepisu na racuchy z twarogiem. Przepisów jak zapewne się domyślacie było mnóstwo, dlatego postanowiłam wybrać coś z kilku z nich i połączyć je w idealną całość. Tak powstał mój przepis na racuchy z twarogiem, który posmakował całej rodzinie.
Przepis na racuchy z twarogiem
Składniki
250 g twarogu
150 g mąki
2 jajka
120 ml mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
Olej kokosowy
Owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następne dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić na sztywno pianę. Połączyć delikatnie masę z ubitą pianą. Placki smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiany kolor.
Rady
Aby racuchy nie były zbyt tłuste warto zaraz po zdjęciu z patelni ułożyć je na papierowym ręczniku. Są smaczne same w sobie, ale polecam także wersję z owocami, oraz z jogurtem. Z takiej porcji wychodzi około 20 placuszków. Jeżeli nie chcecie podawać swojemu dziecku cukru można go zastąpić miodem, lub syropem klonowym.
Jeżeli spodobał się Wam ten przepis będę wdzięczna za każdy komentarz, lajk lub udostępnienie go dalej.Smacznego!