przepis-na-wege-burgery-dla-calej-rodziny-czyli-hela-i-super-food

Nie, nie jestem wegetarianką. Tak jemy mięso i lubimy przyprawy w rozsądnych ilościach. Nie ukrywam jednak, że od czasu do czasu lubię eksperymentować w kuchni i przygotować rodzinie super zdrowy posiłek. Książka „Superfood” stała się dla mnie idealną inspiracją do tego.

Zastanawiacie się czasem co przygotować na obiad żeby cała rodzina mogła zjeść wspólny posiłek? Sama często mam dylemat co zrobić na obiad, żeby nie gotować oddzielnie dla Heli, a oddzielnie dla nas. Z pomocą przyszła mi książka Sophie Manolas „Superfood”. Znalazłam w niej między innymi bardzo prosty przepis na wege burgery z komosy ryżowej, batatów i szpinaku. Poniżej znajdziecie przepis oraz moje własne porady po zrobieniu burgerów. Czasami mam problem z przepisami z książek, bo nie mogę zapytać autora co po kolei powinnam zrobić, lub czy mogę zamienić dany składnik na inny. Ten przepis jest przetestowany więc śmiało możecie go wypróbować u siebie w domu. Zanim jednak przejdziecie do działania kilka słów o komosie.

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy Omega – 3 oraz witamin z grupy B, oraz witaminę E. Poza tym zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor i miedź.  Komosa ma działanie antyoksydacyjne, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, a podobno nawet antynowotworowe.

Przepis na burgery ze szpinaku, batatów i komosy ryżowej

2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej

4 garści posiekanego świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego)

1 szkl. ugotowanych batatów

4 jajka

¾ szkl. płatków owsianych

posiekane świeże zioła, natka pietruszki

przyprawy do smaku

olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

Ugotuj komosę ryżową według przepisu na opakowaniu. (Dwie szklanki ugotowanej komosy to mniej więcej 1 szklanka suchych ziaren). Bataty ugotuj w wodzie lub na parze. (Ja zdecydowanie wolę te z pary). Po ostudzeniu komosy i batatów połącz ze sobą wszystkie składniki. Ugniataj je rękoma, aż powstanie jednolita masa. Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie formuj kotleciki i smaż je na patelni. Podawaj same lub z sałatką z pomidorów.

przepis-na-wege-burgery-dla-calej-rodziny-czyli-hela-i-super-food

RADY

→ Moje ciasto było trochę za luźne. Moim zdaniem 2 jajka w zupełności wystarczą.

→ Warto ugotować komosę i bataty wcześniej. Wówczas nie tracimy czasu na studzenie.

→ Do smaku dodałam szczyptę soli morskiej.

 

Wege burgery zdecydowanie przeszły test naszej rodziny. Hela zjadła ze smakiem całego kotleta. P. mimo, że na co dzień uwielbia mięso również zjadł je ze smakiem. Wpisuję je zatem do naszego stałego menu!

Spodobał Wam się ten przepis? Będę wdzięczna za każdy lajk i udostępnienie.

2 thoughts on “Przepis na wege burgery z komosy ryżowej, czyli Hela i Superfood!”

  1. pierwszy raz jestem u ciebie na blogu bo na facebooku ktos gdzies podzielil sie twoim wpisem 🙂 bede zagladac czesciej a przepis na burgery wykorzystam i to w bardzo niedlugim czasie. mam mega zapas komosy i zastanawialam sie co z nia zrobic 😉

Leave a Reply