przepis-na-rosol-i-pulpeciki-z-krolilka-czyli-u-heli-nic-sie-nie-zmarnuje

Rosół to typowo niedzielny obiad, ale gotowanie dla dziecka to musi być przecież królewskie danie za każdym razem!

 Posiadam to szczęście, że dla Heli mam wiejskie mięso ze sprawdzonego źródła. Na początku rozszerzania diety mięsko lądowało po prostu w zupce, ale po jakimś czasie Hela miała już dość papek. Zaczęłam więc szukać nowych przepisów jak urozmaicić córce dietę. Po BLW, naleśnikach i różnych innych placuszkach nadszedł weekend u mamy. Tak to ona podsunęła mi pomysł z być może dość pospolitym przepisem, ale dla Heli była to zupełna nowość. Ten prosty przepis na rosół i pulpeciki z królika okazał się obiadowym strzałem w dziesiątkę!

Oto mój przepis na rosół z królika:
  • mięso z królika
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • koperek
  • kurkuma
  • bazylia
  • czosnek

Mięso ugotowałam oddzielnie. Dodałam warzywa i przyprawy. Gotowałam do miękkości. Rosół podałam Heli z makaronem i zieloną natką pietruszki.

 

Nie lubię marnować jedzenia. Znając moją córkę wiedziałam też, że rosół będzie ble postanowiłam z reszty mięsa i ugotowanych warzyw zrobić pulpeciki. Mięso oddzieliłam od kości. Zblendowałam je z wszystkimi warzywami i dodałam łyżkę rosołu dla smaku. Aby pulpeciki lepiej się trzymały dodałam ugotowanej kaszy jaglanej.

Pulpeciki wrzuciłam na parę. Można je jednak upiec w piekarniku, lub ugotować w nieosolonej wodzie. Dobrze będą też smakować w sosie pomidorowym. Ze względu na obecność kaszy jaglanej kotleciki podałam same. Jednak można do nich zaserwować ziemniaczka, batata, lub makaron.

Wkrótce więcej obiadowych inspiracji dla najmłodszych i nie tylko!

Dodaj komentarz