prosty-i-szybki-przpies-na-muffiny-z-jablkami-czyli-heli-desery
Lubię takie proste i szybkie przepisy na smakowite babeczki. Można je wykorzystać na co dzień, jak również podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Przepis na muffiny z jabłkami znajdziecie poniżej!

 Jesień to czas zbiorów z ogrodów. Moi rodzice mają to szczęście, że posiadają kawałek ogródka, w którym raz na dwa lata pachnie jabłkami. Jest ich wtedy całe mnóstwo, aż gałęzie uginają się pod ich ciężarem. Mają nieregularny kształt i długo nie poleżą nawet w chłodnym miejscu, dlatego trzeba się z nimi szybko uwijać. Po weekendzie u rodziców przywieźliśmy kosz pachnących malinówek i antonówek, z których powstały między innymi te oto pyszne muffiny.

Przepis na muffiny z jabłkami 

Składniki:

– mąka pszenna 250 g

– cukier trzcinowy ¾ szkl.

– mleko 1 szkl.

– olej ½ szkl.

– jajko 2 szt.

– proszek do pieczenia 1 łyżeczka

– cukier waniliowy 3 łyżeczki

– cynamon 1 łyżeczka

– jabłka 4-5 szt

– sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Posypać dokładnie cynamonem i skropić sokiem z cytryny.

prosty-i-szybki-przpies-na-muffiny-z-jablkami-czyli-heli-desery

 

W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszać mokre składniki: mleko, olej i jajka.

Mokre składniki wlać do suchych i mieszać aż do połączenia (ja użyłam w tym celu miksera).

Na koniec dodać jabłka i delikatnie wymieszać z ciastem.

prosty-i-szybki-przpies-na-muffiny-z-jablkami-czyli-heli-desery

Ciasto wlać do foremek wypełnionych papierowymi papilotkami. Należy pamiętać, że babeczki urosną, więc nie warto przesadzać z ilością ciasta w foremce. Optymalnie wlać ciasto do wysokości ¾ foremki.

Piec w temperaturze 200 º C przez około pół godziny.

prosty-i-szybki-przpies-na-muffiny-z-jablkami-czyli-heli-desery

RADA: Niektóre muffinki przed upieczeniem posypałam gotową przekąską – brązowym ryżem z dodatkiem cynamonu, miodu i jabłek. Po upieczeniu utworzyły chrupiący wierzch. W tym celu można też użyć kryształków cukru trzcinowego.

Pewnie dla niektórych mam dyskusyjną kwestią będzie tu cukier. Jednak wolę podać swojemu dziecku babeczki domowej roboty z cukrem trzcinowym, niż sztuczne ciastka z olejem palmowym i emulgatorami w składzie. Wybór oczywiście należy do Was.

Jeżeli macie jakieś pytania, lub sugestie, piszcie śmiało!

 

Leave a Reply