placki-z-bieluchem-amarantusem-i-owocami-czyli-heli-przekaskiKto nie lubi pysznych, zdrowych i szybkich w wykonaniu przekąsek? Moje ostatnie odkrycie to super szybkie placki bez cukru, których głównym składnikiem jest serek o bardzo dobrym składzie. Przepis znajdziecie poniżej.

 Jak już zapewne niektórzy z Was zdążyli się zorientować Hela bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki. Po przetestowaniu tych z nasionami chia, oraz bardzo puszystych z kaszy manny przyszedł czas na placki z bardzo popularnym serkiem, którego skład jest tak prosty, że sam w sobie zachwyca. Mowa oczywiście o Bieluchu, który zawiera jedynie mleko pasteryzowane, oraz czyste kultury mleczarskie. Nie ma tu grama soli, cukru, czy dziwnych ulepszaczy, których nazwy są tak skomplikowane, że czasem trudno je nawet wymówić.

Przepis na placki z Bieluchem znalazłam na jednej z facebookowych grup, ale nie byłabym sobą, gdybym go najpierw nie przetestowała i nie zmodyfikowała.

placki-z-bieluchem-amarantusem-i-owocami-czyli-heli-przekaski
Przepis na placki z Bieluchem, amaratusem i owocami

Składniki

1 serek Bieluch

1 dojrzały banan

1 jajko

4 łyżki mąki

2 łyżki amarantusa

Pół jabłka lub gruszki

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać amarantus. Smażyć na oleju kokosowym.

Rady

Ja użyłam blendera do zmiksowania wszystkich składników. Zamiast jabłka lub gruszki można użyć innych owoców na przykład malin, borówek, lub truskawek. Polecam mrożone zapasy. Kiedy będziecie sypać mąkę uważajcie, aby nie przesadzić. W oryginalnym przepisie były 2 – 3 łyżki mąki, ale w moim przypadku taka ilość okazała się za mała. Z takiej ilości składników wychodzi około 18 placuszków.

Placki przypadły Heli do gustu i z pewnością zagoszczą u nas na stałe nie tylko na śniadania, ale także w formie popołudniowych przekąsek.

Jeżeli spodobał się Wam ten przepis będę wdzięczna za każdy komentarz/lajk/udostępnienie. ♥

 

7 thoughts on “Placki z Bieluchem, amarantusem i owocami, czyli Heli przekąski!”

Dodaj komentarz