muffinki-dla-alergika-czyli-cos-slodkiego-bez-alergenow
Ten kto ma w domu dziecko z alergią, lub podejrzeniem alergii wie, że trzeba się trochę natrudzić aby przygotować mu coś słodkiego do jedzenia. Zwłaszcza jeżeli dieta eliminacyjna jest bardzo restrykcyjna. Oto nasz sprawdzony przepis na muffinki dla alergika.

Odkąd jesteśmy z Heniem na diecie eliminacyjnej coraz częściej modyfikuję sprawdzone przepisy. Nie jest łatwo przekształcić wszystkie, ale te które się da przyrządzam coraz częściej. Jednym z takich przepisów są muffinki bez mleka, kakao i kurzych jaj. Poniżej znajdziecie przepis oraz zamienniki.

muffinki-dla-alergika-czyli-cos-slodkiego-bez-alergenow

Muffinki dla alergika

Składniki

Mąka 2 szkl

Cukier 1 szkl

Mleko roślinne 1 szkl (zamiennik mleka krowiego)

Karob 1 łyżka (zamiennik kakao)

Olej ¾ szkl

Jajko przepiórcze 1 sztuka lub 3 kostki aquafaby (zamiennik jajka kurzego)

Soda oczyszczona 1 łyżeczka

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem pół słoika (smak do wyboru)

Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej i ulubiony dżem. Mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Papilotki napełnić masą do ¾ wysokości. Piec ok 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Muffinki dla alergika zupełnie nie odbiegają smakiem od tych z tradycyjnymi składnikami. Jeżeli nie możecie jeść żadnego dżemu można dodać namoczone w wodzie (około godziny) i zblendowane daktyle. Wówczas potrzebna jest niecała paczka suszonych owoców. Muffiny można posypać cukierkową posypką, wiórkami kokosowymi lub zjeść same. Hela i Henio potwierdzają, że palce lizać.

 

> Zapraszam na InstaStories, gdzie na bieżąco wrzucam testowane przez nas przepisy. >>

 

2 thoughts on “Muffinki dla alergika, czyli coś słodkiego bez alergenów!”

Dodaj komentarz