Jak nie bać się glutenu i oswoić się z nim! Oto kilka przydatnych informacji!
Gluten to słowo, które budzi powszechny strach u młodych mam. Jeżeli połączymy to jeszcze z wizytą o „specjalisty”, który uparcie twierdzi, że próbę glutenową należy wykonać już w czwartym miesiącu życia dziecka (znam niestety takich z autopsji!) wyjdzie nam z tego niezły bigos. Gluten to nic innego jak białko, które występuje w ziarnach zbóż. Należy pamiętać, że gluten występuje nie tylko w ziarnach, ale również w produktach z nich wytwarzanych takich jak kasze, mąka, płatki, pieczywo,czy makarony.
Badania i teorie na temat kiedy i jak powinno się wprowadzić gluten do diety dziecka zmieniały się na przestrzeni lat. Według ostatniej aktualizacji PTGHiŻD gluten powinno się wprowadzić w pierwszym roku dziecka.
Nasza przygoda z glutenem rozpoczęła się w grudniu, czyli kiedy Helenka miała około 8 miesięcy. Na stole pojawiła się zupka warzywna z kaszą manną. Ot co!
Posmakowało, więc dalej posypały się inne kasze:
Kasza jaglana – uzyskuje się ją z prosa, więc należy do rodziny bezglutenowców. Jest bogata w witaminy B1, B2, B6, oraz potas, magnez, fosfor i żelazo. Kaszę jaglaną można podawać zarówno do deserków jak i obiadków. Polecam szczególnie podczas przeziębień! Kasza jaglana ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność.
Kasza orkiszowa – jest produkowana z ziaren orkiszu. Poprawia trawienie. Zawiera witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B, oraz żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, wapń. Orkisz ma działanie przeciwzapalne i dodaje energii Uwaga! Kasza orkiszowa zawiera gluten, ale jest on lepiej przyswajalny.
Kasza kukurydziana – wyprodukowana z kukurydzy w formie grysiku. Nie zawiera glutenu i jest lekko strawna. Zawiera dużą dawkę witaminy E i można ją podawać już od 5 – 7 miesiąca życia. Pasuje do różnych rodzajów mleka, jogurtu oraz owoców.
Kasza kukus – powstaje z pszenicy, więc zawiera gluten. Warto ją podać dzieciom, które ukończyły 9 miesiąc życia. Pasuje zarówno do deserków jak i warzyw, czy mięs.
Kasza gryczana – jest wytwarzana z gryki. Nie zawiera glutenu i jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin B1, PP, kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu i cynku. Zaleca się, aby wprowadzić ją do diety dziecka po skończonym 11 miesiącu.
Jeżeli macie ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z kaszami zapraszam do pozostawienia komentarza.
U nas pierwszy posiłek to był kleik ryżowy, później doszedł kukurydziany. Kaszę mannę z owocami dostała po skończeniu 6 msc. Za chwilę będziemy testować jaglankę. Glutenu nie należy się bać. Teorie o prowokacji glutenem juz nie obowiązują. Wcześniej lekarze myśleli ze eliminuje to celiaklie. To jednak choroba która jest zapisana w genach. Nie mowie tu o obecniej modzie na niejedzenie glutenu 🙂
A owsiankę dawałaś? Moi chłopcy dostali owies jakoś wcześnie, przed glutenem. Do tej pory lubią (starszy ma 4 latka).
Pewnie owsianka też u nas króluje rano 🙂
Tak owsiankę też wcinamy rano 🙂