korzenne-muffinki-w-15-minut
Świąteczne pieczenie czas start! Jeśli podobnie jak u nas, Wasze świąteczne pierniczki przygotowane w sobotę nie doczekały nawet do poniedziałku to mam dla Was szybką alternatywę w postaci korzennych muffinków. Ich smak dzięki jednemu składnikowi bardzo przypomina pierniczki, ale czas przygotowywania jest o wiele krótszy! Zapraszam!

W ubiegłą sobotę już z myślą o świętach piekliśmy pierniczki. Ich efekt możecie ocenić sami na Instagramie. Jednak prawda jest taka, że w poniedziałek po południu  metalowej puszce zostały już same okruszki. Frajda ze wspólnego robienia pierników jest ogromna i z pewnością nic jej nie zastąpi, ale czasem gdy nie mamy zbyt dużo czasu dobrze jest mieć alternatywę. Oto przepis na smaczne i super szybkie muffinki korzenne. Czas przygotowania to ok 15 minut plus pieczenie!

korzenne-muffinki-w-15-minut

Muffinki korzenne

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • ¾ szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 słoika ulubionego dżemu

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę. Dodaj wszystkie suche składniki.Wymieszaj je ze sobą. Dodaj jajko, mleko i olej. Wymieszaj. Następnie dodaj dżem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut. Ostudź. Ozdób według uznania.

WEGE porada

Z uwagi na Henia zmodyfikowałam nieco to przepis i dodałam karob zamiast kakao i mleko roślinne zamiast krowiego. Zamiast jajka można dać małego banana.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie TUTAJ!

Leave a Reply