Wrzesień to nie tylko czas przedszkoli i szkół. To też czas pysznych przepisów z dyń! Dziś na blogu przepis na zdrowe i super szybkie ciasteczka, które mogą stanowić świetną alternatywę dla szkolnych drożdżówek lub słodkich przekąsek. Zapraszam!
Ten wpis pewnie by nie powstał gdyby Hela nie chodziła do przedszkola. Jednak z uwagi na fakt, że muszę codziennie przygotować drugie śniadanie na wynos zaczęłam szukać ciekawych przepisów na przekąski, które są przede wszystkim zdrowe, ale jednocześnie ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Lubię modyfikować przepisy, dlatego po przetestowaniu i sprawdzeniu kilku z nich powstał taki oto przepis na dyniowe ciastka z amaratusem.
Składniki
mus z połowy małej dyni
pół szklanki płatków górskich
3 łyżki płatków migdałowych
1 dojrzały banan
garść suszonej żurawiny
1 łyżka miodu
1 jajko
3 – 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
szczypta kardamonu i cynamonu
Sposób przygotowania
Surową dynię zmiksuj w kielichu od blendera. Umyj kielich i zblenduj w nim płatki górskie, płatki migdałowe i żurawinę na niskich obrotach. Roztrzep jajko z bananem i miodem. Połącz razem wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj amarantus i przyprawy. Ponownie wymieszaj. Formuj ciasteczka za pomocą foremek, aby nadać im ładny kształt. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, aby ciasteczka były lekko chrupiące na wierzchu.
Bon apetit!
Dyniowe ciastka to zdrowa przekąska do przedszkola i szkoły. Jeżeli szukacie innych pomysłów na drugie śniadanie polecam nasze racuchy z twarogiem, placki z chia lub placuszki z kaszy manny!
Spodobał się Wam ten przepis? Będę wdzięczna za podanie go dalej!
Do przedszkola i do pracy, sam bym zjadł 😀
Smacznego zatem można i do pracy zabrać 😉
a jakby tak polać miodem ?… co myślicie ?
Pani powinna może wejśc w kulinarne blogi :):) fajny przepis
Póki co zakładka Heli Dieta wystarczy, ale dziękuję za miłe słowa 🙂
pyszności na jesień 🙂
Wyglądają pyszne! A czym mogę zastąpić płatki migdałowe? Mój Michałek nie przepada…
Możesz dodać wiórki kokosowe 🙂