dyniowe-ciastka-z-amarantusem-czyli-zdrowa-przekaska-do-przedszkola
Wrzesień to nie tylko czas przedszkoli i szkół. To też czas pysznych przepisów z dyń! Dziś na blogu przepis na zdrowe i super szybkie ciasteczka, które mogą stanowić świetną alternatywę dla szkolnych drożdżówek lub słodkich przekąsek. Zapraszam!

Ten wpis pewnie by nie powstał gdyby Hela nie chodziła do przedszkola. Jednak z uwagi na fakt, że muszę codziennie przygotować drugie śniadanie na wynos zaczęłam szukać ciekawych przepisów na przekąski, które są przede wszystkim zdrowe, ale jednocześnie ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Lubię modyfikować przepisy, dlatego po przetestowaniu i sprawdzeniu kilku z nich powstał taki oto przepis na dyniowe ciastka z amaratusem.

Składniki

mus z połowy małej dyni

pół szklanki płatków górskich

3 łyżki płatków migdałowych

1 dojrzały banan

garść suszonej żurawiny

1 łyżka miodu

1 jajko

3 – 4 łyżki amarantusa ekspandowanego

szczypta kardamonu i cynamonu

Sposób przygotowania

Surową dynię zmiksuj w kielichu od blendera. Umyj kielich i zblenduj w nim płatki górskie, płatki migdałowe i żurawinę na niskich obrotach. Roztrzep jajko z bananem i miodem. Połącz razem wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj amarantus i przyprawy. Ponownie wymieszaj. Formuj ciasteczka za pomocą foremek, aby nadać im ładny kształt. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg, aby ciasteczka były lekko chrupiące na wierzchu.

Bon apetit!

dyniowe-ciastka-z-amarantusem-czyli-zdrowa-przekaska-do-przedszkola

Dyniowe ciastka to zdrowa przekąska do przedszkola i szkoły. Jeżeli szukacie innych pomysłów na drugie śniadanie polecam nasze racuchy z twarogiem, placki z chia lub placuszki z kaszy manny!

Spodobał się Wam ten przepis? Będę wdzięczna za podanie go dalej!

 

 

 

8 thoughts on “Dyniowe ciastka z amarantusem, czyli zdrowa przekąska do przedszkola!”

Dodaj komentarz