domowe-lody-bez-cukru
Czujecie smak lata? Bo ja powoli tak! Żeby zapamiętać je na dłużej, latem mrożę sezonowe owoce, które zimą dodaję do kaszy manny, koktajli deserów. W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się na inną formę smaku lata, czyli domowe lody bez cukru! Wystraczą tylko dwa składniki!

 

Odkąd mam w domu alergika zwracam szczególną uwagę na składy produktów. Nie jemy międzi innymi mleka krowiego oraz produktów mlecznych. Latem kiedy  ochota na lody jest ogromna wydajemy fortunę na sorbety. Już kilka razy przymierzałam się do tego, żeby zrobić domowe lody bez cukru, ale nigdy się nie odważyłam. Nigdy aż do tej pory! W tym roku po razu pierwszy zrobiłam domowe lody. Ich prosty skład i brak cukru odpowiada nie tylko mi jako mamie, ale także dzieciom! Foremki na lody znazłam w Pepco (cena 6 zł za opakowanie). Podobne widziałam też w Tigerze. Lody najlepiej zrobić na wieczór aby następnego dnia cieszy się ich smakiem.

domowe-lody-bez-cukru

Składniki

3 bardzo dojrzałe banany

 Ćwiartka arbuza

Przygotowanie

Owoce zblenduj na gładką masę. Nakładaj do foremek. Wstaw do zamrażalki. Voila!

PORADY

Banan jest tutaj bazą. Można do niego dołożyć praktycznie każdy owoc. My czekamy teraz na prawdziwe truskawki i borówki. Jeśli banan nie jest bardzo słodki można dodać łyżkę miodu lub daktyle. W tym  celu warto je namoczyć i zblednować.

Macie swoje lodowe smaki? Podrzućcie pomysły w komentarzu.

Smacznego!

 

2 thoughts on “Domowe lody bez cukru, czyli idealne ochłodzenie!”

  1. Ooo z arbuzem nie robiłam! W tamtym
    Roku był mix truskawek borówek i jeżyn! Jeszcze z malinami tez super! Śliczne foto 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.